Wat is jouw droom voor Zaanstad 2040?

Hoe ziet de stad er in de toekomst uit?

Van half december 2018 tot en met 20 januari 2019 verzamelden  we de toekomstdromen van Zaanstad. De dromen zijn één van de bronnen die de gemeente gebruikt om de Zaanse Omgevingsvisie 2040 verder in te vullen. In die visie staat wat voor een stad we in 2040 willen zijn. Daarom is het belangrijk om te weten wat jij écht belangrijk vindt. 

We lezen alle dromen met aandacht en kijken welke dromen vaak voorkomen. Die nemen we mee in de ontwikkeling van een Omgevingsvisie voor Zaanstad 2040. Dat doen we ook met de uitkomsten van het dilemmaspel en de terugkoppelingen van de gesprekken. 

 


 


 


 Online reacties:


Van: Hanneke - 17 december 2018

In 2040 is al het openbaar vervoer gratis, heb je gratis deelfietsen en is het gebruik van deelauto's veel normaler geworden. 

Van: Eric - 20 december 2018

Alle gebouwen zullen in 2040volledig zelfvoorzienend zijn qua energievoorziening, voedselvoorziening vindt plaats op lokaal niveau.  De helft van de beroepsbevolking heeft een basisinkomen en werkt niet. Van alle opgeleverde woningen is 90% sociale huur.

Van: Kok - 22 december 2018

Schone lucht zonder teveel fijnstof, nog steeds veel open en groene ruimtes, hinder van vliegtuigen voorbij, klimaatneutraal èn goede sfeer

Van: Eelco - 23 december 2018

Een groene en gezellig stad. Groen qua begroeiing, energie, transport. Auto's domineren het straatbeeld niet meer, maar vervoer is toch beschikbaar ook voor minder validen. Gezellig omdat iedereen meedoet en niemand eenzaam is, mensen samen dingen ondernemen en zich gesteund zien door de Gemeente.

Van: Yoka Lammers-Besuijen - 10 januari 2019

Meer groen in Zaandam-centrum en de Russische buurt.  Bomen, struiken, plantenbakken. Groenstroken etc etc. Meer afvalbakken in de Russische buurt, daar woon ik.  Rustenburg is doorloop route naar Hoofdkantoor AH en cetrum en omgekeerd, maar nergens kan men zijn of haar afval kwijt. Gevolg is vaak dat het op straat beland. 

Van: E. Groothedde - 10 januari 2019

Ik zou graag woningen willen zien in de Zaanstreek en omgeving die toekomst gericht zijn maar voor nu nog niet te klein. Ik denk aan bungalows/semi bungalows met 3 redelijke slaapkamers. Waarom 3? Logeren kleinkinderen en een hobby kamer voor bv pc, trein, naaimachine, knutselen. Uiteraard ééntje voor te slapen. En een fijne buitenruimte want die appartementen met die ertegenaan gekwakte balkonnetjes waar net 2 stoelen op passen is veel te klein. Ook ouderen zitten graag buiten, met kinderen en kleinkinderen!!!! Ook fijn als je auto bij je woning kan staan, ivm boodschappen en misschien straks minder goed ter been... Maar ook betaalbaar om te kopen want de bank kijkt wat je inkomen straks is met AOW en pensioen en dat is bij ons een stuk lager dan nu!  Er is een schrijnend tekort aan betaalbare woningen voor 60+, waardoor onze 5 kamer woning niet beschikbaar komt! Mvgr. Mevr. E. Groothedde

Van: Jurrien - 10 januari 2019

Veel groen in de woonwijken zelf. Niet zoveel zwerfafval als nu. 

Van: Terence Schoolmeester - 10 januari 2019

Lagere gemeentebelasting, meer woningen voor starters

Van: Ben Mendes - 10 januari 2019

Ik droom van een Zaandam waarin mijn dochter kan opgroeien in een omgeving met veel groen en bomen. Tenminste 1 boom per inwoner is een goed uitgangspunt. Waar de straten terug zijn gegeven aan de bewoners en de natuur in plaats van parkeerplaatsen voor stilstaande blikken dozen.

Van: Judith - 10 januari 2019

Lagere  heffingen om nog eten te kunnen kopen zou fijn zijn. 

Van: Reinier kuijk - 10 januari 2019

Een metro van Zaanstad naar Amsterdam

Van: Mariska Surig - 10 januari 2019

Ik droom van een autisme-vriendelijk Zaanstad. Met een goeie, veilige school voor kinderen die gebaat zijn bij kleine en prikkelarme klassen. Met leuke activiteieten voor jongeren met autisme die vaak eenzaam zijn door hun beperking. Met ondersteuning en begrip, ook vanuit de gemeente, voor de ouders en opvoeders. 

Van: Mark - 10 januari 2019

Dat mijn kinderen in een betaalde goede woning kunnen krijgen. Natuurlijk in een veilige omgeving.

Van: Annemarie Van de Ven - 10 januari 2019

Een openlucht zwembad op fiets afstand, veiliger verkeerswegen (Voor oa fietsers en kinderen) in het centrum, een creatief winkelaanbod aan de Westzijde, ondergrondse afvalbakken. Dat zou heel fijn zijn! 

Van: A. de Vries - 10 januari 2019

Op alle wegen langer dan 200 meter trajectcontrole om de mentaliteit van de automobilist terug te brengen, want het wordt steeds meer een randstad zonder maar ergens 1 controle. Meer controle in het centrum i.v.m. inrijden waar niet toegestaan en eenrichtingswegen negeren.

Van: Jeffrey Jason Boekstaaf - 11 januari 2019

Geen ultrafijnstof meer in heel Zaanstad!

Van: Chris - 11 januari 2019

Energie onafhankelijk. Op ieder dak zonnepanelen gekoppeld aan 1 enorm Zaans/landelijk netwerk. Geen fossiele verbrandingen meer. Niet in onroerend goed. Niet op de weg. Alles electrisch. Zoveel mogelijk groen. Schone lucht. Gratis OV. Gratis ziekenzorg. De laagst mogelijke criminaliteit. Criminelen niet straffen, maar heropvoeden en coachen. Geen armoede. Armoede is onnodig. Eerlijkere verdeling arm/rijk. Meer multicultureel.  Meer cultuur. Meer kunst. Overal. Musea gratis toegankelijk. Betere en innovatieve educatie, zoals in Finland. Inspireer en investeer in de jeugd, zij zijn de toekomst. Doorwerken na je 67ste, omdat het kan, goed en leuk is. Veel sportgelegenheden en mogelijkheden. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Een stad van en voor de mensen. Voor nu en de toekomst. Inovatief en vooruitdenkend en strevend. Pffff... ik kan nog wel even doorgaan.

Van: A.J.Gigengack-Kan - 11 januari 2019

In 2040 zie ik een groener en gezonder Zaanstad. In 2040 hoor ik een stiller Zaanstad. De gemeente nam het op voor zijn burgers in 2019 tegen Schiphol! 

Van: Omar Abdullah - 11 januari 2019

In 2040 is de huidige woningnood volledig weggewerkt en zijn er geen daklozen meer, wordt discriminatie in tegenstelling tot nu wel keihard aangepakt, heeft iedereen een basisinkomen en een betaalbare collectieve verzekering zonder eigen risico/eigen bijdrage, is het openbaar vervoer groen en kan iedereen er gratis gebruik van maken, liggen wegen ondergronds of zijn ze van een overkapping voorzien waarop gebouwd kan worden, hebben we  hebben we een groot bos in Zaanstad Noord, is de PVV net als CP86 wegens discriminatie ontbonden, zijn diverse kerken veranderd in moskeeën waar in plaats van kerkklokken luiden de gebedsoproep te horen is en hebben we een gemeenteraad met raadsleden die wel doen wat ze zeggen zodat gemaakte afspraken nagekomen kunnen worden.. 

Van: Sandie - 17 januari 2019

Ik wou graag meer groen. Meer bomen, meer bloemen/plantenbakken, meer struiken. En een herinchting van de smalle stoepen  waar mogelijk.

Van: mvansoolingen - 17 januari 2019

Lees ik net het Stadsblad (nr 3)....; “Zaans klimaatakkoord weer 10 jaar uitgesteld”. In de gemeenteraad wordt gepraat over 2040...?!...klimaatneutraal..dus. Een bladzijde verder wordt er gevraagd wat onze dromen zijn.. Nou...wat denkt de gemeente/raad zelf...?!

Van: Chris Heijne - - 18 januari 2019

Een stad waar jong en oud door elkaar woont. Iedereen woont maar 5 minuten lopen van een openbaar vervoer opstapppunt. Dorpscentra zijn voorzien van een goed winkelaanbod. Kleine niet vervuilende bedrijfjes zijn overal welkom. Goede woning leeftijdsgebonden doorstroom mogelijkheden. Bijv 65+in een grote eengezinswoning die niet kan verhuizen . En ontmoetingsplekken voor jong en oud.

Van: Eva E. - 20 januari 2019

Ik droom van een groene gemeente ( tenminste een boom per inwoner, maar ook veel struiken en bloemen voor het behoud van insecten, vogels etc.). Betaalbare , energie-neutrale woningen met échte tuinen ipv de tegel-woestijnen van tegenwoordig. Elektrisch en betaalbaar openbaar vervoer met een veel groter bereik dan nu ( zowel qua netwerk als ook qua frequentie). Dit in combinatie met goede wandel- en fietspaden en (electrische) deel-auto's, zodat er veel minder individuele auto's nodig zijn! Genieten van cultuur, sport , cursussen en evenementen voor iedereen mogelijk.  Een circulaire samenleving, waar mensen beseffen, dat elk materiaal waarde heeft, er veel meer hergebruikt en gerecycled kan worden en we daardoor minder afval en ook veel minder zwerfafval hebben.
Hoog contrast
Ga naar Zaanstad.nl